Ella Fitzgerald – drottningen av jazz

Lady Ella eller The first lady of jazz som Ella Fitzgerald ofta kallades var en omtyckt och välkänd amerikansk jazzsångerska och räknas till en av genrens mest betydelsefull under 1900-talet. Under sin karriär spelade hon in över 200 skivor, vann ett antal utmärkelser och hade ett långt samarbete med en annan jazzlegend, Louis Armstrong.  Ella Fitzgerald spelade både in egna låtar och gjorde covers på andra kända artister som Duke Ellington och Cole Porter under sin långa och innehållsrika karriär. En karriär som hann resultera i 13 Grammy samt utmärkelserna National Medal of Art och Presidential Medal of Freedom.

Ella Fitzgerald – drottningen av jazz

Problematisk uppväxt och tidigt genombrott

 

Ella Fitzgerald föddes i Newport News, Virginia, USA den 25 april 1917. Hennes föräldrar skilde sig när hon var liten och hon hade ingen kontakt med sin pappa under uppväxten. När Ella Fitzgeralds mamma omkom till följd av skadorna i en bilolycka och hennes styvpappa försvann ur hennes liv kort därefter, tog Fitzgeralds moster hand om henne och hennes halvsyster. Den unga Ella Fitzgerald hade svårt att anpassa sig till sin nya situation och hämnade i dåligt umgänge. Hon blev anhållen av polisen och skickades till ett ungdomshem varifrån hon rymde och började försörja sig själv endast 15 år gammal. När hon var 17 år fick hon möjligheten att uppträde på Amateurs Night och hennes första plan var att hon skulle gör att dansnummer. När hon såg att några av hennes konkurrenter var duktiga dansare bestämde hon sig för att sjunga istället. Det slutade med att Ella Fitzgerald vann hela tävlingen och det blev också början på hennes karriär.

Äktenskap och mångårigt samarbete med Louis Armstrong

 

Ella Fitzgeralds stora genombrott blev med barnvisan A Tisket A Tasket som hon sjöng 21 år gammal. Samtidigt som hon arbetade på sin karriär längtade hon även efter familjelivet något som resulterade i två äktenskap, det första med Benny Kornegay och det andra med basisten Ray Brown. Tillsammans med Brown adopterade Ella Fitzgerald sin halvsysters son, Ray Brown Jr. De båda musikernas många resor gjorde att relationen dem emellan inte gick att rädda men de förblev vänner hela livet. På det professionella planet inledde Ella Fitzgerald samarbeten med Louis Armstrong och dessutom spelade hon in covers på flera artisters låtar, till exempel Duke Ellington, Cole Porter och The Gershwins. Inspelningarna blev mycket uppskattade både av originalartisterna och fansen. Enligt utsago ska Ira Gershwin har uttryckt sig att han inte förstod eller hade en aning om hur bra deras låttexter och musik var innan han hörde Ella Fitzgerald sjunga dem. Men det var inte bara musiker som hjälpte henne fram. Marilyn Monroe dealade med ägaren till en stor och känd nattklubb att hon skulle sitta på första parkett varenda kväll om han bokade Ella Fitzgerald. Både nattklubbsägaren och Monroe höll sina löften.  Ella Fitzgerald avslutade sin karriär, p.g.a. tilltagande hälsoproblem, i New York 1991. Hennes diabetes typ 2 ledde till cirkulationsproblem i benen och till slut var det så illa att hon tvingades amputera båda benen. 1996 dog Ella Fitzgerald i sitt hem i Beverly Hills.

Äktenskap och mångårigt samarbete med Louis Armstrong