En pianospelande vilde

Elvis Presley må ha smeknamnet The King, men han var långt ifrån den enda som var med och gjorde rock n roll oförglömligt. Det var en hel del namn som banade väg för denna nya genre medan upprörda föräldrar gjorde allt för att stoppa dessa toner. En av de mest omtalade artister inom denna genre är Jerry Lee Lewis, en man som sedan 8 års ålder spelade piano 5-7 timmar om dagen fram till 21 års ålder. Han Slog vid denna ålder genom med låten Crazy Arms, men han släppte även den egna låten End of the road. Under sin uppväxt sprang han ofta över till de färgade områden för att lyssna på den musik som de spelade där, ett sound han älskade.

En pianospelande vilde

En första spening

Detta satte spår i den musik han ville spela och hans allra första framträdande blev hos den lokala fordonshandlaren som skulle inviga en ny bilhall, det var en spelning hans pappa hade ordnat åt honom och medan han satt där och spelade Drinking Wine Spoo Dee O Dee lät fordonshandlaren en hatt gå runt så de kunde samla in pengar år den unge artisten. Pianister brukar ses som lugna och stabila människor med en härlig mjuk sida, men detta var ingenting Jerry Lee Lewis förkroppsligade. Denne man rockade sitt piano värre än en gitarrist rockar sin gitarr, han spelade inte bara med fingrarna utan använde också fötter och armbågar. Detta tillsammans med den busiga och ohämmade sång han använder i hitlåtar som Whole lot of shakin goin on och Great Balls of fire visar verkligen den vilde rocksångare han är.

 

Motgångar

Men alla stora stjärnor möter motgångar, den största för Jerry Lee Lewis var giftermålet med Myra Gale Brown. Denna 13 åriga flicka var inte bara underårig utan även dotter till basisten i bandet som dessutom var Lewis kusin. USA skakades av denna nyhet och äktenskapet innebar slutet på den tidiga karriär Jerry Lee Lewis hade byggt upp. Detta ledde till att han förlorade sig i droger och alkohol, han förlorade under 60-talet två av sina söner och han hade flertalet gånger varit i kontakt med läkare på grund av sitt drogberoende. Men 1968 var det dags för en come back, Another Place, Another time tog sig in på topplistorna och låg kvar på country-topplistan i över 4 månader. Än idag ger Lewis konserter och han driver även en egen restaurang, denne man kommer förmodligen vara aktiv tills den dag han inte finns med oss längre.

Jerry Lee Lewis

The Million Dollar Quartet

Vid en inspelning på Sun Records 1956, ett par veckor innan Jerry Lee Lewis fick ett skivkontrakt så var Elvis på besök hos skivbolaget, han hade nyligen lämnat Sun Records och istället skrivit kontrakt med RCA. På plats fanns också Johnny Cash och de tre bestämde sig för att jamma tillsammans, det rörde sig till största del om religiösa sånger som spelades. På plats fanns även en fotograf från Memphis Press-Scimitar som fick syn på händelsen, dagen efter fanns en artikel att läsa i tidningen om detta. Själva sessionen blev inspelad då ljudteknikern Jack Clement lämnat bandspelaren på. Men detta glömdes bort och det var först på 70-talet man hittade detta igen, det fick då se dagens ljus på fonogram.