Enrique Iglesias

Popsångaren Enrique Iglesias är född i Spanien, och är en etablerad artist som idag är folkkär över hela världen. Tack vare hans låtar som är en frisk blandning av pop och latinamerikansk musik. Enrique är inte bara en av de största artisterna i Latinamerika. Låtar som “Push”, “Escape” och “Hero” spelas flitigt på Spotify runt om i Världen. Men Iglesias har även släppt en stor mängd av låtar i samarbeten med diverse olika artister. Dessa samarbeten har fått stor spridning och uppskattas av många. Framförallt då valet av artister som Enrique valt att samarbete med faller inom flera olika genrer. Förutom poplåtar med en latinamerikansk klang, finns det flera anledningar till att Enrique Iglesias tagit världens lyssnare med sådan storm.

Iglesias familjen

Enrique Miguel Iglesias Preysler föddes i den spanska huvudstaden Madrid den 8 maj 1975. Som son till kända latinamerikanska sångaren Julio Iglesias, hade han tidigt stor kunskap och kännedom om vad som krävdes av honom för att bli en framgångsrik artist. Hans far Julio är till exempel den artist i Spanien som har sålt flest album. Totala antalet sålda album uppgår till över 300 miljoner och finns på 14 olika språk. Sonen Enrique såg upp till fadern och ville uppfylla drömmen om att bli en av Spaniens stora stjärnor, precis som Julio Iglesias.

Iglesias familjen

Början av karriären

Allting började med att Iglesias skrev kontrakt med mindre förlaget Fonovisa, som hade stor påverkan på hela Iglesias musikkarriär. Med deras kontakter och stora ambition växte populariteten för denna nya artist snabbt. Snart var han Spaniens nya stora popstjärna. Fonovisa hjälpte även Enriques musik att slå stort på den amerikanska marknaden. Under 1990-talet var Enrique en av de latinamerikanska artister som sålde flest album.

Vid denna tidpunkt hade samtliga låtar spansk text och sång. Men vid millennieskiftet bestämde sig den nu världsstora artisten för att locka ny publik och ta mer plats på musikmarknaden. De låtar som släpptes efter detta var istället till större delen på engelska. Detta för att kunna konkurrera med andra artister. Vid samma tidpunkt skrev Enrique Iglesias ett mycket omtalat kontrakt med Universal Music. Detta kontrakt bestod av flera album där Dotterbolaget Universal Music Latino hade ansvar för artistens spansktalande album. Den större enheten Interscope hade istället ansvar för de albumen med engelskt språk. Kontraktet hade ett värde på runt 48 miljoner dollar. Hans stora album “Hot Latin Tracks” som består av flera av Enriques hits, såldes i hela 41 miljoner exemplar runt om i världen. Detta album räknas idag som artistens storsäljare.

Enrique Iglesias samarbeten genom åren

Men utöver Enrique Iglesias soloalbum har artistens många olika samarbeten även fått stor uppskattning. För att nämna några storsäljare samarbetade Enrique bland annat med artisterna Akon, Usher, Whitney Houston, Lionel Richie och Lil Wayne. Det breda urval av samarbeten gör att Enrique har en bred skara av fans runt om i världen som ständigt växer.

En av de singlar som slog allra mest var den som spelades in i samarbete med Romeo Santos. Singeln vid namn “Loco” var en av tre mycket populära som inkluderas på albumet “Sex+Love” som lanserades år 2013. Detta är Enrique Iglesias senaste album.