Ett historiskt sound

Genrerna inom musiken är många och de bär alla på sin egen historia, många genrer mixas med varandra för att nå nya resultat och sounds inom musiken och detta har gjorts länge. Soulmusik kan spåras tillbaka till den afrikanska folkmusiken som sjöngs av de första slavarna som togs till Amerika och bibehöll den anda som skapats i afrikanskamerikanska samhällen. Fältrop och verandamusik sjöngs av slavar och arbetare och togs med till städerna då dessa individer flyttade från landsbygden i deras jakt efter arbete. Dessa fältrop, gospelmusiken från kyrkan och bluesrytmerna blandades inte bara in i soulmusiken utan även i rock ’n roll.

Dubbla sound

Soulmusiken föddes i och kring Memphis men trots detta kan soulmuseer i Chicago eller Detroit skriva om dess historia bitvis då dessa var de största utloppen för musiken. Memphis versionerna bar mycket mer undertoner av gospel jämfört med den mer profana klangen i Detroit, senare känd som Motown. Chicago musiken däremot var en mix av dessa två. Under 1970-talet dök funken upp som ett sidospår från soulmusiken, dock var den mer influerad från jazzen än soulen med sina blues och gospelrötter. Historiskt var funken associerad till Malcolm X och Black Power rörelsen medan soulen kopplades samman med Martin Luther King och rörelsen för de mänskliga rättigheterna. Soulen fick dock mer acceptans och popularitet i samhället än funken men de två olika stilarna märks oftast tillsammans.

Stereotyper som bryts

Dagens soulmusik är inte så mycket annorlunda, ett återuppväckande av intresset för den klassiska stilen som hela tiden funnits närvarande och många soulsångare som gav sig in i denna genre under 70-talet arbetar med det än. Det var inte så längesedan som soulmusiken fick en ny våg av bred uppskattning och den nya populariteten hjälper till att bryta de falska stereotyper som lever kvar från det förflutna. Denna typ av musik har gett inspiration till många gospelsångare men det är även många unga popartister som har en touch av soul i sina låtar. En gång i tiden hade musiken rötter i vissa kulturer och åldrar, detta stämmer inte längre, nu använder sig artister i olika åldrar och med olika bakgrund av soul för att få fram ett oförglömligt sound.

Känslomässiga toner

Amy Winehouse var en artist vars musik innehöll en hel del soul blandat med andra stilar och skapade ett unikt sound med vilket hon förtrollade världen. Alicia Keys, Usher och Macy Gray är andra namn som har förknippats med soulens egna stil och det är inte så konstigt, dessa är artister som har mycket av den passion, intensitet och koppling till det känslomässiga. Det som skiljer denna genre från de andra är dess engagemang till sången och viljan att uttrycka känslorna utan att hålla tillbaka. En soulartist måste ha en sådan kontakt till de djupa känslorna i en låt att det inte finns någon oro över det ytliga utseendet och de sarkastiska och humoristiska i en text. Detta kombinerat med ett sound som är väldigt lätt att känna igen håller soulens hjärta levande. Oavsett om det anpassas efter ny teknologi och produktion eller väcks till liv av den yngre generationen är soulmusiken lika kraftfull som alltid.