Genren många avskyr

Det finns många genrer som går hem hos de flesta, till viss del kan man lyssna på tillexempel hip hop och pop även om det inte är den genre man egentligen föredrar. Lyssnar man på radio så är det inte ofta man byter kanal enbart på grund av den låten som kommer på, inte så länge det är en kanal som spelar den typ av musik som går hem hos de flesta. Det finns dock de genrer där många kan ha svårt att ta sig genom en enda låt när det kommer igång. En del människor klarar verkligen inte av country genren, andra har svårt för schlagermusiken och en del kan inte utstå en enda ton av hårdrock och metalmusik. Ljudet av en tyngre elgitarr, som får blodet att rusa hos en del, ger andra en huvudvärk som är svår att få bort.

Genren många avskyr

Pionjärer

Men hårdrocken har ändå många anhängare och vi i Sverige har producerat mycket bra musik i den genren. Hårdrocken föddes ur bluesen och har efter det utvecklats vidare till hårdare och brutalare versioner av denna musik. Black Sabbath är det band som ledde den revolutionerande utvecklingen av musiken från vanlig hårdrock till Heavy metal. Strax därefter dök band som Deep Purple och Led Zeppelin också upp för att hjälpa till och bana vägen för detta nya sound. Trots skeptiska föräldrar som inte alls tyckte detta var bra, för inte ens den vanliga rocken gick ju hem från början hos många, så fick Heavy metal en skara lyssnare som höll sig trogna till denna stil.

Hemmagjort

Från denna musik utvecklades även punken, detta var en protest mot allt som hade med det kommersiella att göra. Här var det egen hand som gällde i skapandet av allt, frisyrer och kläder skulle se hemmagjort ut och musiken skulle vara simpel men aggressiv. Detta blev ett hot mot hårdrocken och orsakade nästan döden för genren, men trots att en del hårdrocksband tog till sig den råa energi och aggressivitet som punken hade så väntade nästa årtionde med en comeback för genren som skulle visa sig vara större än innan.

Nya stilar

Under början av 80-talet utvecklades en ny musikstil som man valde att kalla New vawe of British Heavy Metal. Detta var en renare form av hårdrocken som innehöll mindre influenser från bluesen och ett högre tempo än band som Black Sabbath hade haft. Denna nya våg skulle visa sig ha en stior betydelse i hur hårdrocken gjorde sig stora över hela världen. Med band som Iron Maiden som efter två släppta skivor bytte ut sångaren till Bruce Dickinson och fick därmed ett vanligt Heavy metal sound.

Black Sabbath

Accepterat tillslut

Band som Poison, Skid Row och Mötey Crüe dök upp tillsammans med den så kallade Hair-Metal, en genre där namnet mer syftar på de utseendet än musiken. Men denna dog ut och thrashmetal dök istället upp, en väldigt aggressiv genre där man stämmer ner gitarrerna samtidigt som man ökar tempot och kastar in långa, snabba gitarrsolon. Hårdrocken har alltid varit en genre som hamnat lite vid sidan av då den inte har varit accepterad av alla, men under 2000-talet har allt fler tagit denna musik till sig och faktiskt börjat uppsatta de olika genrer som finns inom denna stil.