Janis Joplin – blues- och rockmusikens okrönta drottning

Hennes stjärna steg fort, lyste stark och klart och slocknade alldeles för tidigt. Den bluesinfluerade rocksångerskan hade en av 1960-talets mest kraftfulla röster. En röst som var lika hård som sårbar, en röst vars resonans tilltalade både den tidens musiklyssnare och dagens. Janis Joplins unika och kraftfulla bluesröst tog henen från Texas till San Fransiscos psykedeliska musikscen där hon utvecklades till en världsartist.

Janis Joplin har kallats för ”den största vita urbana blues- och soulsångerskan av sin generation”. Intensiteten och tonomfånget i hennes röst visade sig vara prefekt för bandet Big Brother and the Holding Company och det resulterade i en mix av blues, folkmusik och psykedelisk rock.

Janis Joplin – blues- och rockmusikens okrönta drottning

Kort och intensiv karriär kantad av droger och ensamhet


Janis Joplins tid med Big Brother må ha varit kort, de spelade bara ihop mellan 1966 och 1968, men under de två åren hann de bland annat med att ge ut det hyllade albumet Cheap Thrills (1968). Big Brother och Janis Joplin gjorde också ett av rockhistoriens största och mest omtalade framträdanden på 1967 års upplaga av Monterey International Pop Festival. Författaren Myra Friedman skrev i en biografi: ”Det var inte bara hennes röst, med den otroliga tonbredden och styrkan och fantastiska jämmer. Att se henne var som att vara fast i en malström av känslor som knappt går att beskriva i ord.” Janis Joplin hade en unik förmåga att kunna ställa om rösten från hetsig rock i exempelvis ”Combination of the Two” till att förmedla George Gershwins ”Summertime” på ett delikat, känslofyllt sätt. Den magnifika sångrösten lade hon grunden till under uppväxten i den lilla oljeindustristaden Port Arthur, Texas. Janis Joplin föddes 1943 och under hela sin uppväxt betraktades hon som en udda figur av sina jämnåriga. Hon hittade sin tillflyktsort i musiken där hon inspirerades av bluesartister som Odetta, Leadbelly and Bessie Smith och soulmusiker som Etta James, Otis Redding och Tina Turner. Ensamheten och utanförskapet hon kände som barn följde med henne in i artistlivet och Joplin lär ha sagt: ”25 000 personer har sett mig sjunga i kväll, ändå går jag ensam hem”. Många hade ett mycket liberalt förhållande till droger i slutet av 1960-talet och troligen var drogerna ett sätt för Janis Joplin att lindra känslorna av ensamhet.

Stod inför höjden av sin karriär när hon inträdde i 27 Club

 


Janis Joplin hade stora framgångar tillsammans med Big Brother men bestämde sig för att lämna bandet i slutet av 1968, och bandets gitarrist Sam Andrew gjorde henne sällskap. Hennes första soloalbum ”I’ve got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!” gavs ut 1969 och efter det följde ett intensivt turnerande med hennes nystartade band Kozmic Blues Band. Men i mitten av 1970 upplöste hon bandet och bildade istället Full-Tilt Boogie. De påbörjade inspelningarna av albumet ”Pearl” som skulle komma att bli Janis Joplins sista. Innan inspelningen var klar hittades Joplin död på ett hotellrum i Hollywood den 4 oktober 1970. Dödsorsaken fastställdes till en överdos av heroin och Janis Joplin gjorde sällskap med andra musiker i 27 Club, ett samlingsnamn för de musiker som avlidit vid 27 år ålder. ”Pearl” gavs ut postumt 1971 och blev Joplins mest sålda skiva. Albumet visar på vad mer som kunde kommit från henne om hon inte hade avlidit alldeles för tidigt.

Stod inför höjden av sin karriär när hon inträdde i 27 Club