Jazzmusikens historia

Jazzmusik är någonting som alla är bekanta med på ett eller annat sätt. Det är också musik som man kan känneteckna i alla annan modern musik som man lyssnar på idag. Blues och jazz är modern och fadern för all musik och därför någonting som ska bevaras och användas som ett exempel för att man verkligen ska förstå hur stor betydelse jazzen har haft för dagens musikgenrer.

Jazzmusikens historia

Men hur startade allting och hur spreds denna genren sedan vidare till resten av världen?

Jazzens födelseår

Jazzmusiken har sina rötter i New Orleans som är en sydstat i USA. Musikformen jazz började ta fart under 1800-talet och är väldigt lik genren blues då de både musikformerna båda innehåller inslag av afrikansk och europeisk kultur. Men det var framförallt i början av 1900-talet som jazzmusiken på allvar började etablera sig på klubbar och i folkhemmen. Det är framförallt några karaktärsdrag som jazz fortfarande har som kännetecken för de flesta människor och det är att uppsättningen vanligtvis består av minst ett blåsinstrument som till exempel saxofon, klarinett eller trumpet. Förutom detta är jazzmusik uppbyggt på ett friare sätt till skillnad från dagens musik. En jazzstandard består av ett refräng som ackord mässigt spelas om och om igen även under de improviserade delarna emellan melodislingan. Allting runt omkring som tempo, avvikelser och då även solon improviseras runt omkring låtens form.

Jazzmusikens känsla och fria spelstil uppmärksammades och folket strömmade till de små jazzklubbarna i New Orleans då de inte kunde få nog av denna nya musikform. I den tidiga delen av 1900-talet spreds jazzmusiken runtomkring hela Amerika och började även att spridas till resten av världen sakta men säkert tack vare nya uppfinningar som till exempel fonografen som uppfanns av Thomas Edison 1877.

Betydelsefulla jazzmusiker

Det finns så många musiker från den tidigare delen av 1900-talet som än idag har stort inflytande på jazzmusiker och upplärningen av jazz. King Oliver var till exempel jazz kung i Chicago under 1920-talet och med hans band spelade han in otaliga skivor med en pondus som kom att inspirera otaliga musiker i och kring Chicago. En annan man som kom att följa i Olivers fotspår var Louis Armstrong och han kom senare att bli en av den mest betydelsefulla jazzmusiken genom tiderna. Armstrong spelade trumpet och är väldigt känd för speciella trumpet- och sångstil. Under 1930 till 1950-talet var det storbanden som dominerade och från dem föddes stjärnor upp som till exempel Fletcher Hendersen, Dizzy Gillespie samt sångerskan Ella Fitzgerald som är väldigt känd för sin speciella scatsång. Efter detta har jazzen ständigt utvecklats och influerat nya genrer. Genom historien har subgenrer som bebop, freejazz samt latinojazz sprungit fram som samtliga har satt sitt avtryck i historien för jazzmusikens betydelse.

Jazzen idag

Idag har jazzmusiken fortfarande stor påverkan på dagens musiker även om den kanske inte spelas lika kommersiellt som under jazzmusikens topptid i början av 1900-talet. Till dagens jazzstjärnor hittar man kända namn som Gregory Porter, Diana Krall samt Jamie Cullum som alla hämtar sin inspiration och kunskap från de äldre legenderna.

Jazzen idag