Jill Johnsson – countrydrottningen från Ängelholm

Skånetösen Jill Johnson är för de allra flesta känd som Sveriges främsta countryartist och låtskrivare samt programledare för det mycket uppskattade och hyllade tv-programmet ”Jills veranda” som hittills har visats i tre säsonger. Men utöver det här har Jill Johnson även medverkat i filmer där hon spelat sig själv och deltagit i några talangjakter.

Jill Johnson inledde sin karriär redan som 12-åring när hon blev antagen som vokalist i countrygruppen Tomboola Band. Bandet turnerade i Danmark och Norge och det var även i Danmark som Jill Johnson debuterade som countrysångerska när hon var 14 år gammal.

Jill Johnsson – countrydrottningen från Ängelholm

Skivkontrakt med danska EMI satte fart på karriären


I tonåren fick Jill Johnson skivkontrakt med ett svenskt skivbolag men det resulterade inte i några större framgångar. Istället skulle hjälpen komma från andra sidan av Öresund. När Jill Johnson som 20-åring sjöng covers tillsammans med ett band från Helsingborg blev hon upptäckt av skivbolaget EMI:s danska agenter som erbjöd henne ett skivkontrakt. Skivbolaget lät Jill Johnson samarbeta med den danske producenten Paul Bruun, och det samarbetet resulterade i debutalbumet ”Sugartree” som kom 1996. Titelspåret gjorde succé i Danmark och albumet placerade sig i längst upp i toppen på den danska skivlistan. Samma år spelade hon även in duetten ”Kommer tid, kommer vår” tillsammans med Jan Johansen, en låt som gick hem hos de svenska musiklyssnarna och tack vare det hamnade på Svensktoppen.

Slog igenom i Melodifestivalen


Det stora genombrottet fick Jill Johnson när hon vann den svenska Melodifestivalen 1998. Låten Kärleken är slutade sedan på en 10:e plats i Eurovision Song Contest 1998. Låttexten som var inspirerad av den stämning som uppstod efter prinsessan Dianas tragiska död i bilolyckan i Frankrike, uppmärksammades till viss del av de brittiska medierna. Samma år som Jill Johnson vann Melodifestivalen släpptes även hennes andra album ”När hela världen ser på” och skivan följdes upp av en succéartad turné.
Efter att Jill Johnson hade släppt sitt tredje album ”Daugther of Eve”, 2000 började hon utveckla det sound som skulle komma att bli hennes signum. Hon fick ett förlagskontrakt hos Scott Bagget i Nashville och det ledde till albumet ”Good girl”. Sedan dess har Jill Johnson regelbundet återvänt till Nashville för att skriva musik och spela in skivor. Mellan 2000 och 2016 har hon i princip släppt minst ett album varje år.

 

Årets kvinnliga programledare – Kristallen 2014


Nashville har varit och är en viktig plats för Jill Johnson och 2014 började SVT sända programserien ”Jills veranda” där programledaren Jill Johnson bjöd in musikkollegor för att prata om olika viktiga frågor och, såklart musik, samt spela tillsammans. Ett av de mest känslomässiga programmen i serien var det där den cancersjuke och döende musikern och journalisten Kristian Gidlund medverkade. Det var också i den här programserien som Jill Johnson och Weeping Willows sångare Magnus Carlsson upptäckte den hemlöse musikern Doug Seegers när han satt och spelade utanför ett soppkök dit han brukade går för att få mat. Programserien har fått mycket positiv kritik och har varit uppskattat av tv-tittarna, något som också ledde till att Jill Johnson utsågs till Årets kvinnliga programledare på Kristallen-galan 2014.


Årets kvinnliga programledare – Kristallen 2014