Kungen av Country – Johnny Cash

Countryn har många stora stjärnor värda att nämna, men det finns ett namn som de flesta har hört talas om även om det inte är den genren de i vanliga fall lyssnar på. Johny Cash är ett av de mest inflytelserika namnen i countrymusiken även idag, fjorton år efter sin död. Denne store sångare, född 1932 i Kingsland, Arkansas som ett av 7 syskon. Hans pappa flyttade familjen till en farm i nordöstra Arkansas där de odlade bomull och andra säsongsgrödor. Här jobbade Johnny Cash med sina föräldrar och sina syskon och åt unga bomullsknopar trots sin mammas varningar om hur dessa kunde ge honom magsmärtor.

Musiken ett viktigt element

I familjen Cash hushåll var musik en viktig del av vardagslivet, här sög han likt en svamp i sig allt från sin mammas folkmusik till arbetssånger som kom från närliggande fält och järnvägar. Hans uppväxt gav honom senare inspiration till låtar så som ”Pickin’ time”, ”Five feet high” och ”Look at Them Beans”. Efter skolan begav sig Johnny till Detroit i jakt på arbete och hamnade i Pontiac, Michigan där han fick arbete i en fordonsfabrik, men här blev han inte kvar länge utan gick istället med i flygvapnet och fick efter sin träning tjänstgöra i Tyskland. Här organiserade han dessutom sitt första band, The Landsberg Barbarians. Efter sin tjänstgöring återvände han till staterna och gifte sig med sin första fru Vivian Liberto som han träffade under sin upplärning inför flygvapnet. Medan han försökte slå genom i musikbranschen bodde de i Memphis där de arbetade med en rad olika arbeten. 1954 gick han på audition som soloartist för Sam Phillips Sun Records där han hoppades på att få spela in gospelmusik för bolaget, men Phillips sa direkt nej till den idén. Men följande vår var han i studion på Sun Records där han tillsammans med sitt band The Tennessee Three spelade in ”Hey Porter”, men Red Kemodle gick ifrån sessionen och låten fick ett ganska glest men effektivt ackompanjemang.

Ett namn för listorna

Nästa låt att släppas var ”Cry, Cry, Cry” och denna gick bättre än den första, som inte ens tog sig in på listorna. Den andra låten slog så stort att den tog sig in på Billboard´s Top 20 och lade sig på en 14:e plats och efter detta fortsatte en lång rad med låtar som alla låg med på listorna. ”I Walk the Line” är den sång som satte fart på karriären ordentligt då den inte bara tog sig upp som nummer 1 på Bollboardlistan utan även lyckades ligga kvar där i 43 veckor, dessutom sålde den i över 2 miljoner kopior. Efter sin inbjudan att framträda på The Grand Ole Opry och lyckades efter detta få en hel radda med hits som höll honom i arbete. Han bytte sedan till Columbia Records 1958 för att få mer artistisk frihet då han fortfarande hade drömmar om gospel. Cash fortsatte producera otroliga album och låg kvar på listorna. Han började sedan med droger då arbetet började ta ut sin rätt med över 300 spelningar per år och hans äktenskap gick i stöpet, men han lyckades ta sig ur missbruket med hjälp av June Carter som han senare gifte sig med. Vid 48 års ålder var han den yngste att komma med i Country Music Hall of Fame och sedan i Rock and Roll Hall of Fame 1995, en av de få som fått vara med i båda. Än idag, fjorton år efter sin död, är han fortfarande ett stort namn och har en stor inverkan på musiker och hans musik spelas ofta i många hem.