Kungen av rock n roll

Rock n roll är genren som fick alla föräldrar att slita sig i håret och försöka hålla sina barn borta ifrån. Den kallades ofta djävulens musik av frustrerade föräldrar, men ungdomarna älskade den. Bara namnet kan få en att förstå varför dessa föräldrar reagerade som de gjorde, förmodligen taget från den dejting som skedde i bilar beskriver den de rörelser som uppstod i karossen vid en del av dessa dejter. Ungdomarnas kärlek till musiken kan förstås bara genom att lyssna på en av låtarna från denna genre, den var snabbare och mer spännande än musik hade varit tidigare. Det var under 50-talet denna genre dök upp, eller närmare bestämt 1953 då radiomannen Alan Freed använde uttrycket som den erotiska benämning på karossens rörelser i sitt radioprogram Moondog´s rock n roll party. Denna populärmusik använder sig oftast av sång och elgitarr tillsammans med ett tungt bakgrundsbeat.

Kungen av rock n roll

En av de största

Inom denna genre fanns det många pionjärer som förknippas med musiken, en av de allra största är Elvis Presley, mannen som med sina rullande höfter tog världen med storm. Som 18 åring arbetade han som lastbilschaufför samtidigt som han studerade till elektriker, han åkte ofta förbi Sun Records och fick en dag syn p en skylt där det stod ”Inspelning av skiva $4”. Det tog ett tag innan han samlade modet och vågade kliva in på studion med sina $4, han fick frågan vem han lät som och svarade att han inte lät som någon annan. Han spelade in skivan, som skulle vara en present till hans mamma med två låtar och återvände ett år senare för att spela in en ny skiva. Sekreteraren tipsade denna gång ägaren till studion, Sam Phillips, om att lyssna på Presley. Han gillade vad han hörde och Elvis fick tillsammans med gitarristen Scotty Moore och basisten Bill Black spela in singeln That´s all right / Blue moon of Kentuckey som släpptes 1954.

En av de största

Ett kort avbrott

Detta var bara början på den otroliga framgång Elvis Presley skulle nå, han bytte senare skivbolag och värvningen var den dyraste som dittills någonsin hade skett. Hans musik blev så populär att han fick uppträda i tv. Efter en vända i det militära återvände han till kändisskapet, men denna gång som skådespelare, han fick fortsätta med detta ända fram till 1969 då han blev fri från kontrakten och sedan var det scenen som gällde igen.

Lika stor som alltid

Elvis fortsatte göra musik och fanskaran växte sig bara större, denne man som kallas för ”The King” har sålt över en miljard skivor och är därmed den artist i historien som sålt allra mest. Han var en självklarhet för Rock and Roll Hall of Fame och kom med redan under det första intagningsåret 1968 och Q Magazine har rankat Elvis Presley som den absolut bästa sångaren genom tiderna. Det är inte så konstigt med tanke på hur han fick alla kvinnor att skrika under sina spelningar, men det var självklart inte bara kvinnor som älskade hans musik. Än idag är han ett stort namn som fortfarande spelas och hans skivor säljer än idag.