Louis Daniel Armstrong

Musiktalangen Louis Daniel Armstrong föddes den 4 augusti 1901 i New Orleans i Louisiana. Han växte upp i en mycket fattig familj där pappan lämnade familjen när han fortfarande var bäbis.

Louis Daniel Armstrong

Han tillbringade de största delarna av sin barndom i ett fattigt område i Uptown New Orleans som kallades för ’back of town’. Under sin skolgång så gick han i en skola enbart för pojkar samtidigt som han arbetade som tidningspojke. Hans skolgång blev inte speciellt långvågig då han bestämde sig för att lämna skolbänken redan som 11-åring och bestämde sig för att gå med i en kvartett tillsammans med några andra pojkar. De ägnade sin tid på att sjunga på gatorna och lyckas genom det skramla ihop lite pengar. Han hade under sin barndom ställt till med en hel del hyss som gjort att han var tvungen att spendera en tid på ett ungdomsfängelse men när han var 14 släpptes han ut där ifrån och bestämde sig då för att flytta till sin pappa ett tag för att sedan återgå till att bo med sin mamma. Intresset för musiken kvarstod förstås och hans första jobb var på ett dansställe. Han började spela i olika jazzband vilket tillslut resulterade till att han lämna de New Orleans för att flytta till Chicago för att vara med i ett band där men det skulle snart märkas att Armstrong var snäppet vassare än de andra i bandet. 1924 så flyttade han istället till New york och det var också under just 20-talet som han gjorde flera inspelningar tillsammans med många stora bluessångerskor som bland annat Bessie Smith.

1925 blev det dags för Armstrong att starta sitt egna band som fick namnet Louis Armstrong hot five. På 30 och 40-talet ledde han flera större orkestrar som blev så populära så att de fick skivkontrakt och många av dem turnerade även runt i Europa. Armstrongs första gång i Sverige var 1933, och 1955 gjorde han två stora konserter i Växjö som blev mycket omtalade. 1948 ställde han upp på att vara med i tv för första gången och där efter kunde man se honom på tv många gånger, ibland tillsammans med band och ibland som soloartist. På 60-talet tackade han ja till att vara med på svensk tv, då för att uppträda tillsammans med sitt band. Det var inte bara musiken som Armstrongs hjärta brann för, han hann även med flera stycken filminspelningar. Första gången han var med i en film var 1930 och efter det var han med i en film nästan varje år fram till sin död 1971.

Legend inom Jazzen

Armstrong blev verkligen en legend inom Jazz-musiken och med hans stora talang är det inte alls konstigt att det blev så. Hans talang ska ha påverkat hela jazzens utveckling men det anses inte bara vara jazzen som han har påverkat utan i stort sätt all den populära musiken som kommit till efter honom. Frågan är egentligen hur musiken skulle se ut idag om det inte vore för Armstrongs stora talang.

Legend inom Jazzen