Madonna, drottning av pop

Madonna Ciccone är namnet på den kvinna som blev utsedd till drottningen av pop. Hon är född i Bay City i Michigan den 16 augusti 1958. Men hon var inte bara sångerska utan även låtskriverska, affärskvinna, musiker, producent och skådespelare. Madonna var den som ökade på gränserna i sina sångtexter och även sina musikvideor där bildspråket blev annorlunda. Hon tyckte om att förnya både sin image och sin musik. Där utnyttjade hon både sexuell och religiös symbolik vilket gav upphov till en del debatter. Hon har med jämna mellanrum bytt stilar, utseende och producenter vilket gjort henne känd för att ständigt vilja förnya sig.

Madonna flyttade till New York i slutet av 70-talet där hon påbörjade en danskarriär. Hon blev väldigt duktig på dans och medverkade i Patrick Hernandez revy. Men Madonna förstod att hon behövde göra något annat för att kunna försörja sig så hon började med musikaler. Senare blev hon medlem i ett band som hette Breskfast Club där hon sjöng och spelade trummor. Där träffade hon även pojkvännen Stephen Bray som hon hade långvarig hjälp utav i flera år framöver både med att skriva låtar och att producera dem. År 1982 skrev hon kontrakt med Sire Records och år 1983 gav hon ut sitt debutalbum. Efter detta album följde det en rad med nya framgångsrika album. Genom hela sin karriär har Madonna själv producerat och skrivit de flesta av sina låtar.

“Like a virgin” Madonna

Flera av hennes låtar har legat i topp på listorna världen över. En del av de bästa och kända låtarna är ”Like a Virgin”, ”Like A Prayer”, ”Vogue” och ”Papa Don`t Preach”, för att nämna några. Hon ingick äktenskap med Sean Penn år 1985 som varade till år 1989. Mellan åren 2000 och 2008 var hon gift med den brittiske regissören Guy Ritchie, som hon också fick en son med. Hon har även en dotter som är född år 1969. Senare har hon även adopterad två stycken barn till, en flicka och en pojke. År 2008 blev hon invald till Rock and Roll Hall of Fame vilket är en stor prestation. Madonna hade även ett eget skivbolag som hette ”Maverick Records”. Detta skivbolag såldes senare till ”Warner Music Group”. Madonna fick sin dröm i uppfyllelse viket var att få huvudrollen i musikalen Evita som hade premiär år 1996. För sin insats i den musikalen fick hon en Golden Globe Award.

Film

Inom film i slutet av 70-talet hade Madonna sin debut i ungdomsfilmen som hette ”A Certain Sacrifice”. Har sedan dess haft en mängd ledande roller i olika filmer. Hon har även producerat en del filmer, både spelfilmer och dokumentärer där hon själv också medverkat. År 2008 hade hon sin debut som både manusförfattare och film regissör. Den filmen fick namnet Filth and Wisdom. Även inom filmmusik har Madonna vunnit många filmpriser världen över. Sedan år 2011 har hon sitt hem på 152 East 81st Street i New York där hon bor tillsammans med sina barn. Madonna är född katolik och vid sin konfirmation antog hon namnet Veronica. Med anknytning till sina Kabbala studier, som har en judisk trosinriktning, antog hon även det andliga namnet Esther.