Madonna

Det är få artister som har lyckats uppnå en sådan raketkarriär som Madonna. Med mer än 300 miljoner sålda album och en ofantlig mängd hitlåtar så räknas hon till en av de bäst säljande kvinnliga artisterna i hela världen. Hennes förmåga att skapa odödliga listettor och att trollbinda sin publik har dessutom gjort henne till en av våra mest ikoniska artister genom tiderna.

Madonnas väg mot succé

Madonna föddes år 1958 i Michigan, USA och som barn var hon mycket musikalisk och bevisade i tidig ålder att hon även var en duktig dansare. Först var hennes plan att arbeta som professionell dansös, men när hon insåg att det skulle vara svårt att kunna försörja sig på det yrket så började hon istället att medverka i olika musikaler. Madonna var dessutom med i flera olika band men valde till sist att satsa på musiken som soloartist. Det var et bra val för redan 1983 släppte hon sitt första album som också hette Madonna. Det var dock hennes andra album, ”like a virgin” som gav henne stjärnstatus och hitlåtar som ”Material girl” och ”Dress you up” började att spelas på radion. Det var också detta albumet som fick Madonna att bli känd även utanför Amerika. Efter det har 12 ytterligare studioalbum släppts, och Madonnas musik har fortsatt att inspirera artister över hela världen.

Mer än bara en artist

Madonna är en legend när det kommer till att skriva och producera hitlåtar med ordentlig genomslagskraft men hon har också bevisat att hon är så mycket mer än bara artist. Hennes talanger syns inom många olika genrer och man kan till exempel se henne i flera olika filmer. Hon har dessutom blivit belönad med flera priser för sin insats som skådespelerska. Madonna kan också titulera sig som författare och har skrivit flera böcker för barn som har blivit väldigt uppskattade och hyllade.

Madonna

För Madonna har imagen alltid varit en viktig del i hennes framgång och hon har fått mycket uppmärksamhet på grund av sina vågade uttalanden. Madonna insåg också tidigt vikten av att använda sig av media och musikvideos för att lyckas sprida sin musik till en bred publik, och hennes kontroversiella videos som anspelar på sex, ras och politik har blivit nästan lika välkända som själva musiken.

Madonna idag

Trots att Madonna har fyllt 61 år så är hon fortfarande en ikonisk sångerska som turnerar världen över, och hennes ålder har inte fått henne att dra ner på tempot nämnvärt. Genom åren har hon skrivit mer än 150hitlåtar som har hamnat på nummer ett på topplistan och utmärkelserna har inte låtit vänta på sig. Madonna har till exempel blivit nominerad hela arton gånger till American Music Award för bland annat bästa popalbum och bästa kvinnliga artist. Hon har också vunnit två Golden Globepriser och har tagit hem hela sju Grammystatyetter.

I juli 2019 släppte hon sitt 14:e studioalbum som kallades ”Madame X”, och som blev mottaget med blandad kritik. Hennes musik är dock lika aktuell som den alltid har varit och idag fortsätter generation efter generation att lyssna på och uppskatta hennes odödliga hitlåtar.