Michael Jackson, kungen av pop

Michael Jackson, kungen av pop

Michael Jackson föddes i en familj av Indiana-arbetare. Han var den sjunde av totalt nio barn. Michael blev fysiskt och emotionellt misshandlad av sin far, Joseph, som straffade sina pojkar genom att knuffa dem mot husets väggar, slå dem och hota dem. Barnmissbruket  påverkade honom hela livet och Michael berättade senare att han i barndomen ofta klagade över ensamhet. Varje gång han blev frågad om åren i föräldrahemmet bröt han ihop. Hans bror, Marlon, berättade också hur deras far misshandlade Michael genom att slå honom på olika sätt. Det berättades även att deras pappa en gång tog sig in i Michaels rum genom fönstret, bärandes på en läskig mask. Deras pappa började sedan skrika för att skrämma och väcka barnet som ett straff för att lära alla barn att aldrig sova med öppet fönster. Detta ledde till att Michael hade mardrömmar i flera år efter incidenten. Han drömde ofta om att han kidnappades från sovrummet han sov i.

Jackson Five och solo musikkarriär

Joseph Jackson hade en musikalisk grupp tillsammans med hans söner Jackie, Jermaine, Tito, Marlon och Michael. År 1964 gick Michael och Marlon först med Jackson Brothers genom att endast sjunga backup. År 1966 blev Michael och Jermaine ledande sångare av bandet som då bytte namn till Jacksons Five. År 1969 hade han sin första hit, endast 11 år gammal då, med Jacksons Five, nämlingen “I want you back”. Jackson Five-bandet satte nytt rekord när de första fyra singelskivorna släpptes och  vann första plats på listan av den prestigefyllda Billboard Hot 100. På 1970-talet minskade gruppen dock i popularitet och försäljning. År 1975 tecknade Jackson Five ett nytt kontrakt med CBS Records och bytte namn till  The Jacksons. De släppte också sex album mellan 1976 och 1984. Från år 1976 till 1984 var Michael Jackson den viktigaste komponisten av gruppen som skrev hits som “Shake Your Body”, “This Place Hotel” och “Can You Feel It “.

Michael Jacksons vuxnas liv

Michael Jacksons och Debbie Rowe

Michael var gift två gånger, hans första fru var dotter till oförglömliga Elvis Presley. Hans andra fru Debbie Rowe, fick han två barn med vid namn Prince Michael Jr. och Paris Michael. Han har ett tredje barn, Prince Michael II, född av en surrogatmamma som ville vara okänd. Michael Jackson hade ett liv och en karriär som var markerad av en mängd händelser som gjorde honom till en kontroversiell figur med ett privatliv som ströks av skandaler. Många anklagade honom för en rad olika saker inklusive pedofili. Dessa anklagelser fortsätter även i dagsläget i form av olika vuxna män som berättar om incidenter som uppges ha hänt när dessa var barn. Än har inte dessa bevisats. Han dog den 25 juni 2009 när han var 50 år gammal. Han lämnade efter sig en karriär på 40 år som gav honom titeln ”kungen av pop”. Hans låt och musikvideo ”Thriller” var en stor hit som tycks ha varit starten för massa revolutionära ting inom musikindustrin. Alla hans hits och många av hans musikvideor är även idag väldigt populära och dessa hörs ofta på radio eller syns till på TV. Massvis med dokumentärer om honom har gjorts och även en film om hans liv och musik.