Michael Jackson – kungen av pop

Kungen av pop är bara ett av alla namn man förknippar Michael Jackson med. En legend och är en av världens mest säljande artister genom tiderna.


Michael Jackson – kungen av pop

 

Michael Jackons föddes i Gary, Indiana 1958 i en musikalisk familj som  senare skulle ta över musikvärlden. Michael med sina 8 syskon växte upp i ett arbetarklasshem och hade det ofta väldigt svårt ekonomiskt. Fadern Joseph, Joe, Jackson var hård mot barnen och hade extremt höga krav på barnen. Redan tidigt visade Michael men även hans bröder en talang för sång och musik och när Michael var 6 år gammal började han att sjunga och uppträda med sina äldre bröder, då som bandet Jackson Brothers. Redan vid 8 års ålder så blir Michael och Jermaine frontsångare åt gruppen och gruppen uppträder på barer och teatrar. Bandet nådde inga större framgångar förens man skrev på för det legendariska skivbolaget Motown Records 1968 och då med namnet The Jacksons 5. Redan tidigt märkte många inom branschen att Michael var ett underbarn och man trodde att Michael skulle gå väldigt långt.

 

En stjärna födds

 

Efter att Michal och hans bröder skriver på för Motown så tar deras karriär fart. Singlar som ”I want you back” och ”ABC” blir stora framgångar både i USA och utomland och världen ligger för deras fötter. Michael och hans bröder blir ett av USA mest säljande grupp . Under 1970-taket ger Michael ut ett antal solo-album men det är först senare, i början på 80-talet som ska göra Michael till en av världens bästa artister någonsin. Det Michael tidigt insåg var vikte av bra marknadsföring och Michael var en perfektionist när det gällde hans arbete. Han arbetade oftast med dom absolut bästa musikerna.

En stjärna födds

1982 släpper Michael sin andra soloskiva, Thriller som förändrar musikvärlden. Med låtar som ”Thriller” ,”Beat it” ,”Billie Jean” så förändrar Michael hela musikindustrin och blir den mest säljande artist i hela världen. Albumet Thriller ligger på högst upp på amerikanska Billboard listan  i fantastiska 80 veckor som är rekord.Skivan blir världens mest sålda skiva och är det fortfarande idag med över 110 miljoner sålda skivor. I oh med albumet blev Michael en ikon och banade vägen för artister som Madonna, Prince och Whitney Houston.1980-talet var Michael kanske absolut topp av sin karriär . 1985 skriver Michael låten a ”We are the World”  till en gala för behövande i Afrika. Under 80-talet förändras Michael visuellt. Han genomför fler operationer av bl.a. näsan och hans hud blir  ljusare för varje år som går. Michael menar att han lider av sjukdomen Vitilago som gör att huden förlorar sitt pigment medans många andra tror att han försöker dölja sin bakgrund. Rykten börjar även florera att Michael umgås med små barn av sexuella skäl men det är något som aldrig har blivit bekräftat. I slutet på 80-talet skapar Michael albumet ”Bad” som återigen blir en succé och 90-talet blir också en bra period för Michael med nya framgångar. Under sommaren 2009 efter en lång tids tystnad bestämmer sig Michael att släppa ett nytt album och en turné. Dock går Michael på tung medicinering och den 25 juni 2009 hittas Michael död i sitt hem pga. hjärttillstånd. Michael dör av överdosering av medicin och kungen av pop är borta. Michael lämnar ett stort tomrum bakom sig men går till historien som kungen av pop.