Musik från gatorna

En av de musikstilar som kanske inte är bland de äldsta, men minst lika populär som de flesta andra, är hip-hopmusiken som uppstod under 1960-talet. Med denna musiken utvecklades också en stil och kultur som hörde ihop med musiken, tänker man idag på hip-hop dyker oftast bilder upp framför en på män i baggyjeans och stora tröjor. Musiken utvecklades i New York bland de urbana afroamerikaner och latino folket, en gatukultur som existerade i årtionden i alla länder. Men i USA, landet som består av massa urbana städer, hade det en speciell isolering från övriga samhället. Hela hip-hop kulturen har varit internationellt känd sedan 70-talet och dess huvudsakliga komponenter består av rap, breakdance, graffitti och gatusporter.

Ett nytt begrepp

Trots att hip-hopens livsstil uppstod för längesedan i olika delar av Nordamerika, men dess riktiga födelseort anses vara södra Bronx – ett av de fattigaste områden i New York där majoriteten av invånare är afroamerikaner. Men ordet hip-hop existerade inte på denna tid, det kom till först några år senare då kulturen som redan hade vuxit upp behövde en form av titel på det hela. 1967 kom Clive Campbell från Jamaica till södra Bronx och stämplades som Kool Herc. Han anses vara en av hip-hopens grundare och blev det som man senare skulle komma att kalla för DJ.

En DJ får det att växa

Kool Herc arrangerade fester och gjorde en intressant tal-fest in i mikrofonen, detta gjorde att han senare skulle bli känd som ”mästaren av cermonier”. Han samlade ihop musikplattor, spelade dem och presenterade dem, detta ledde till att en DJ inte bara skapade musik utan även presenterade den med någon typ av text som tillslut blev känt under ordet rap. Snart började han även repetera de instrumentala hoppen mellan verserna för att underlätta för dansarna, och under dessa kom de ut på dansgolvet och visade sina talanger.

Nya band dyker upp

Ifrån detta utvecklades en rad olika dansstilar och musiken fortsatte ta sin form efter det så det passade alla olika stilar, detta ledde till den andra vågen av hip-hop musik. New school hip-hop uppstod under 1983-1984 med de tidiga skivorna från Run-D.M.C. och LL Cool J. Från mitten av 1980-talet och in på det tidiga 1990-talet var den gyllene innovativa perioden för hop-hop, då dök band som Public Enemy och A Tribe Called Quest upp.

Populär än idag

Under 1990-talet började genren bryta ut i olika stilar runt om i landet så som Southern rap och Atlanta hip-hop, detta samtidigt som den fortsatte blandas in i andra genrer av populär musik . i mitten av 90-talet var detta en av de musikgenre som sålde som mest på marknaden och 1999 var det den absolut mest sålda. Populariteten fortsatte in på 2000-talet. Dr. Dre var en viktig figur och när Eminem dök upp var det många som kanske inte lyssnade på denna musik som ändå tog den till sig. I USA såg man också framgången i de alternativa stilarna av hip-hop så som Crunk, en musikstil som betonade takten och musiken mer än själva texten. Idag fortsätter genren presentera nya och talangfulla artister och ligger bland de mest lyssnade genres som finns.