Musikens effekt på människan – del 1

Musik är något vi lär oss uppskatta redan från låg ålder, sånger används när små barn ska sova, tröstas, lugnas ner, det används när vi ska lära oss nya saker och är en bra metod när man ska komma ihåg något. En del butiker har musik på låg nivå för sina kunder och vi möts ofta av gatumusikanter. När jag gick i lågstadiet var det populärt att lära sig spela ett instrument, ofta någon form av blås- eller stråkinstrument, för min del blev det någon termin med tvärflöjt innan jag surt gav upp, det var inte min grej. Jag började sedan sjunga i kyrkokören och där var en av mina stora passioner, så länge jag kan minnas har jag sjungit när jag behövs bearbeta känslor, vare sig jag var arg, ledsen, glad eller kär var det musiken jag vände mig till och det är inte så konstigt, musik påverkar våra känslor och kroppar på många olika sätt. Vi kan oftast välja om ett musikstycke är glatt eller sorgset men det är inte bara en subjektiv idé som avgörs beroendes på hur vi känner oss av att lyssna på det, våra hjärnor reagerar faktiskt olika till glad och sorgsen musik, även kortare stycken. En studie visade hur deltagare, efter att ha hört en musiksnutt, mer troligt tolkade ett neutralt ansiktsuttryck som gladd eller nedstämt som en matchning till den musik de precis hört. Något annat intressant när det gäller musikens påverkan på våra känslor är att det finns två olika typer av känslor relaterade till musik: uppfattade känslor och såna känslor man känner. Detta innebär att vi ibland kan förstå känslorna i ett musikstycke utan att faktiskt känna dem, en bra förklaring till varför en del finner sorglig musik underhållande istället för deprimerande.

En kreativ ljudnivå

När det vankas hushållsarbete är vi många som skruvar upp musiken på hög volym, kanske till och med en liten dans för att göra arbetet roligare, men när det gäller kreativt arbete är inte en hög volym att föredra. Tydligen är en måttlig ljudnivå perfekt för att få kreativiteten att flöda och får oss inte omotiverade på samma sätt som hög volym. En måttlig ljudnivå ökar bearbetningen av svårigheter som främjar abstrakt behandling och leder till högre kreativitet, med andra ord så hjälper musiken oss att komma fram till mer kreativa lösningar när försöker ta oss genom saker. Är musiken däremot p för högt så blir vårt kreativa tänkande försämrat eftersom vi överväldigas och kämpar för att bearbeta effektivt. Detta är väldigt likt sättet ljus och temperatur kan påverka vår produktivitet där konstigt nog en något mer befolkad miljö kan vara en fördel. En annan intressant effekt är hur vårt val av musik kan förutse vår personlighet, men detta bör tas med en nypa salt då det än så länge bara testats på tonåringar, men det är ändå intressant. I en studie där par som lärde känna varandra fick se på varandras topp tio favoritsånger kunde ge ganska trovärdiga förutsägelser om lyssnarens personliga drag. Det är ganska intressant hur en sådan enkel sak som vilken musik man gillar kan avslöja vem man är, men jag tycker det stämmer ganska väl, precis som biten med humöret, behöver jag rycka upp mig sätter jag alltid på min favoritmusik, sjunger och dansar.