Pink – världsartist som vill göra skillnad

Alecia Beth Moore är ett namn som kanske inte så många känner igen men man säger Pink är det desto fler som nickar igenkännande. Ända sedan hon slog igenom som artist i början av 2000-talet har hon pratat om ämnen som inte så många andra artister har tagit upp. Det handlar om den eskalerande kroppsfixeringen som råder i samhället och som kryper allt längre ner i åldrarna men även separationer och föräldraskap. Under 2017 års MTV Music Awards höll hon ett brandtal om kvinnors syn på sig själva och att synen på kvinnor och flickors kroppar måste förändras från alla håll.

Pink – världsartist som vill göra skillnad

Janis Joplin och Madonna bland många förebilder

 Aleica Moore har ofta kritiserats för att vara för maskulin eller för vältränad men hon har inte låtit de kommentarerna påverka henne så att hon har ändrat sitt utseende eller slutat träna. I sin kamp mot kroppsidealen har också lagt upp bilder på sig själv på Instagram, några månader efter hennes son Jameson föddes, när hon är och tränar i gymmet. I texten till inlägget uppmanar hon alla kvinnor att vara snällare mot sig själva och träna för att för en hållbar kropp, inte för att hoppa på vikthetståget. Bland hennes förebilder finns bland annat Janis Joplin och Madonna, två artister som på olika sätt har stått upp för kvinnor och synen på kvinnor. Janis Joplin levde under sitt korta liv som jämställd med de manliga musikerna hon hade runt sig och hon hade relationer på samma villkor som männen. Madonna å sin sida har ofta väckt uppmärksamhet i sina scenshower där hon har hyllat och framhävt kvinnlighet. Janis Joplin gjorde skillnad på sitt sätt, Madonna har gjort och gör det på sitt och Alecia Moore gör det på sitt sätt.

Mörka, djupa och introspektiva låttexter


Ända sedan hon började spela med sitt första band, Middleground, har Alecia Moore skrivit låttexter. Under tonåren var det ett sätt för henne att ventilera känslor och många av texterna hade ett mycket djupt och mörkt innehåll. Nästan oroande mörka har hennes mamma sagt i en intervju. Samtidigt är det kanske förmågan att kanalisera olika sorters känslor genom låttexter som har gjort Alecia Moore, eller Pink, till den världsstjärna hon är i dag. Under hela sin karriär har hon skrivit texter som tar upp personliga ämnen och som berör människor på djupet. Hon har bland annat skrivit om sina separationer och låten ”Dear Mr. President” är utformad som ett öppet brev till den dåvarande amerikanske presidenten George W. Bush. Det är inte enbart via sina låttexter som Moore bestämt sig för att påverka världen, hon är vegetarian och stöttar den amerikanska djurrättsorganisationen PETA. Hon har vid upprepade tillfällen skickat brev till det brittiska kungahuset där prins William och drottning Elisabeth har fått ta emot kritik för rävjakt och användandet av äkta björnskinn till infanteristerna i Honorable Artillery Company. Alecia Moore är även medlem i välgörenhetsorganisationer som Rädda Barnen, Unicef, Human rights campain och World Society for the Protection of Animals.

Mörka, djupa och introspektiva låttexter