Rapmusikens långa historia

Vilken musik som är mest populär går i vågor, men det finns alltid de som har genren som favorit länge eller kanske hela tiden. En del av oss snöar in på en specifik musikstil redan som unga och håller dig till denna, andra byter stilar i takt med att de växer upp och sen finns de som är allätare. De flesta stilar är dessutom förknippade med något speciellt, tänker man country så dyker bilden av flanellskjortor, boots och cowboyhattar upp i tankarna automatiskt. Tänker man reggae dyker bilden av rastaflätor och marijuanatecken i Jamaica färger upp och rapmusik kopplar generellt sett till gäng, baggybyxor och vapen. Men stämmer detta verkligen?

Ett ord med fler meningar

Rapmusiken har en lång historia och själva ordet i sig har en gammal mening, termen rap dök upp så tidigt som på 1400- och 1500-talet i England. Till en början innebar ordet att slå men några århundraden senare så har en något annorlunda variation av denna betydelse dykt upp. Under 1960-talet började rap innebära att prata i det svarta samhället och användes som ett slangord för när någon pratade eller förde en konversation.

Rotat i slaveriet

För tusentals år sedan i afrikanska byar spelade griots, en berättare på ett hemgjort instrument medan de berättade historier om deras familjer och lokala, pågående event. Denna typ av prat ackompanjerat av musik är den typ av rap som dagens musik har sina rötter i. Griot är fortfarande en stor form av kommunikation i Afrika än idag. Denna tradition fördes över till Amerika då afrikaner fångades mot sin vilja och tvingades till slaveri. Den smärta och hjärtesorg detta innebar hanterades genom sång, ett bra sätt för bearbetning av känslor. Medan de arbetade på fälten brukade de ofta sjunga på ett lite annorlunda sätt, ”ropa för svar”. En ledare började sjunga ut en viss del av en sång och resten av slavarna svarade med nästa del. Detta förekommer även idag, artister sjunger ut en del av sina låtar och låter publiken svara med nästa del.

Det började med en fest

1973 i augusti var historia på väg att skrivas i Bronx, New York. Dj Kool Herc, mannen känd som den första DJ och fader av hop-hop, började tillsammans med sin syster hålla fester för som en förberedelse för att gå tillbaka till skolan. Dessa fester påbörjade början av en ny kultur som vi idag känner till som hip-hop. En kväll testade DJ Kool Herc något han kallade för karusellen där han annvände två skivspelare och spelade samma sektion av James Browns skiva ”Clap your hands”. Han över gick till den andra skivan när den ena spelade klart den delen och skapade det vi idag känner till som en loop.

Av en slump

Under dessa fester insåg han tillslut att det var minst lika viktigt att prata i mikrofonen för att hålla festerna vid liv. En god vän till honom fick börja agera som MC för dessa fester och det var även här den vännen, Coke La Rock, sjöng ut sin allra första rap och blev på så vis den första rapparen inom hip-hop och rappen föddes. Rappen fortsatte vara en del av dessa fester och 1979 fick rapmusiken äntligen generellt erkännande och den första låten som släpptes kommersiellt var King Tim III med the Flatback Band. En låt som efter bra respons från klubbarna nådde top 30 på r&b listan. Idag är rap lika populärt som vilken annan musikgenre som helst och spelas på radio precis lika mycket som vilken annan genre som helst.