Tonernas olika format

Musik har förmodligen i olika former funnits så länge människan funnits. Speldosor med olika melodier har funnits så länge som sent 1700-tal, men det dröjde länge innan musiken spelades in och kunde säljas i kommersiellt syfte så som vi hör den idag. 1877 uppfann Thomas Edison den fonografiska cylindern, baserad på någon annans idé, men denna var både otymplig och dyr, långt ifrån alla hade råd med en. Istället uppfann man då den fotografiska disken och det är den som gav uppskov till DJ´s så långt tillbaka som på 1870-talet, men till en början gjordes dessa inte i vinyl utan i olika material som samlas under namnet shellac, en hit på den tiden och är idag samlarobjekt av en del. När vi idag tänker på fonografiska skivor är det just vinylskivan som dyker upp i tankarna och detta var det man använde för att spela musik hemma ända fram till 1980-talet. Den första vinylskivan lanserades först år 1948 av Columbia Records, och efter det tog det inte lång tid innan deras största konkurrent RCA gav ut en vinylsingel som spelade 45 varv/minut istället för Columbias 33 varv/minut. Man försökte konkurrera ut vinylskivan när man år 1964 uppfann Stereo 8, ett analogt magnetiskt lagringsmedium i form av ett kassettband, men inte ett sådant vi är vana vid här i Sverige, detta format var populärt främst i USA från 60- och 70-talet då en spelare för dessa installerades i Fordbilar.

Bärbar musik

Det riktiga hotet mot vinylskivan uppfanns på 60-talet men blev inte populärt förrän på 80-talet. Kassettbandets ljudkvalité kunde inte riktigt jämföras med Vinylskivan men detta var mindre och kunde tas med lättare, en annan fördel med dessa var att man kunde köpa dem tomma och spela in sina favoritlåtar på dem. Det var även här som musikens piratkopiering började då man kunde låna en väns band och spela in den på ett eget band. Mixbanden var en motsvarighet till dagens spellistor och dessa kunde spelas in och ges bort som present till någon man gillade. Kassettbanden ersattes tillslut av CD-skivan som lanserades i USA 1982 och detta är det vi använder idag. Den bärbara freestylen man hade med kassettband ersattes av bärbara CD-spelare som knappt fick plats i fickan när man var ute, faktiskt ett något klumpigare alternativ. Man kunde även här bränna sina egna skivor med hjälp av en dator och när man väl började kunna ladda ner musik till sin dator började piratkopieringen på riktigt, de flesta hade sina datorer fulla av låtar man laddat ner.

Musiken numera online

Nu är det vanligaste sättet att lyssna på musik dock olika onlinetjänster, så som Spotify, där man betalar en summa varje månad och har tillgång till all musik de har att erbjuda. Tyvärr är det inte all musik men tillräckligt för att hålla en nöjd, annars kan man alltid hitta de som saknas på tillexempel Youtube. Smidiga tjänster som man kan ta med sig i sin telefon med hjälp av dagens appar, så musiken är aldrig långt borta. Det är även lättare att dela med oss av vår favoritmusik till våra vänner även om de bor på andra sidan jorden så listan endast behöver göras offentlig, ett smidigt och bekvämt komplement till CD skivan som säljs än.